[Bug 21451] New: EVE Online Dominion 1.1 audio loops/client hangs

wine-bugs at winehq.org wine-bugs at winehq.org
Fri Jan 22 11:28:45 CST 2010


           Summary: EVE Online Dominion 1.1 audio loops/client hangs
           Product: Wine
           Version: 1.1.36
          Platform: x86
               URL: http://www.eveonline.com/
        OS/Version: Linux
            Status: UNCONFIRMED
          Severity: major
          Priority: P2
         Component: directx-dsound
        AssignedTo: wine-bugs at winehq.org
        ReportedBy: webmaster at thw-theorie.de

Since EVE Online Dominion 1.1 (Version: 6.21.126344), running with wine-1.1.36,
audio starts to loop during character load, and after a few seconds, it hangs
completely. Turning audio off (in the client's options) fixes the problem.
Enabling audio after loading the character results in an immediate crash.

Steps to reproduce:
- If you don't have an EVE Online subscription, get a free 14-day trial account
and download the client at eveonline.com
- Make sure you have ANY wine sound API selected and working
- Run EVE, log in, and load a character. To recognize the begin of the sound
loop, enable ingame music.
- While the loading bar is shown, audio output begins to loop
- After a few seconds, the client hangs. CPU output remains at a high level.

- Disable audio completely at the login screen
- Log in and load a character
- Play a while if you like, EVE will run stable
- Open the options screen, and re-enable audio
- The client hangs immediately

It makes no difference which audio driver wine uses. The bug occurs for all
APIs (OSS, ALSA, Pulseaudio).

It makes no difference whether EVE Voice is enabled or not.

CCP told me in reply to a petition, that they "changed the audio subsystem to
fix some bugs". According to the patch notes, these changes apply to EVE Voice.

I didn't test older wine versions. According to posts in the EVE forums, those
are also affected, at least down to 1.1.33:

When using a native dsound.dll/dsound3d.dll from DX 9c, audio additionally
crackles, but the loop/hang still occurs.

Configure bugmail: http://bugs.winehq.org/userprefs.cgi?tab=email
Do not reply to this email, post in Bugzilla using the
above URL to reply.
------- You are receiving this mail because: -------
You are watching all bug changes.

More information about the wine-bugs mailing list