Abiword on Wine. Still pathological text display.

Dan Kegel dank at kegel.com
Tue Apr 22 01:07:02 CDT 2003

Various people have tried running Abiword on Wine in the past.
I and one other person had trouble with 0.9 and 0.99:

I thought I'd see if things were working any better today,
with Abiword 1.0.5 and Wine cvs (April 19, 2003).  Installation
on redhat 9 went perfectly -- I even got a nice desktop icon --
but when I ran Abiword, it used a dingbats font for the UI!

After I finished laughing, I ran --debugmsg +font, and saw
trace:font:WineEngCreateFontInstance L"System", h=16, it=0, weight=400, PandF=22, charset=0 orient 0 escapement 0
trace:font:WineEngCreateFontInstance Chosen: L"Dingbats" L"Regular"

I'm running a vanilla Red Hat 9 installation, and I'd expect *some*
system font to be a better match for System than the one Wine
picked, "Dingbats".  Amusingly, it looks like what's going on
is that Abiword itself installs Dingbats into %WINDIR%/Fonts.
Since I'm using a fake Windows, this is then the *only* font
in that directory, and it's used for all matches.  Heh.

OK, so I removed that one font.  That lets AbiWord present a user
interface (yay), but just try typing into it!  Each successive
line displays more or less directly on top of the previous one.
This is the same failure mode I observed in my previous runs.
Wine has evidently not progressed much in this area.

Guess it's time to open a bug report in the wine bug tracker
(perhaps marking it as related to http://bugs.winehq.com/show_bug.cgi?id=698 ).
(And ask the guy who rated AbiWord "works great" what he
was smoking.  Maybe he was using a real Windows installation?)
- Dan

Dan Kegel

More information about the wine-devel mailing list