ViaVoice (98) in Wine

wino at wino at
Mon Jun 6 14:51:55 CDT 2005

I really dont know how stable/usable it is just yet but the new alsa-1.09*  
does now include software mixing

I tried 1.09-rc3 and had a few oddities so I decided to wait , it is now  
at 1.09a, may be worth a look if you sticking point revolves around  
missing mixers.


On Mon, 06 Jun 2005 11:57:50 +0200, René Rebe <rene at> wrote:

> Hi,
> On Monday 06 June 2005 09:34, Andreas Mohr wrote:
>> On Mon, Jun 06, 2005 at 08:49:50AM +0200, René Rebe wrote:
>> > Are there some holes in some kind of mixer interface implementation?  
>> Is
>> > there some kind of tracing I can enable in order to take a look what  
>> kind
>> > of call did fail?
>> Probably (despite Robert Reif and others having done a lot of good work
>> there). Try
>> WINEDEBUG=+driver,+winmm,+mmio,+mmsys,+sound,+mmtime,+mciwave,+msacm,+wavem
>> ap,+wave,+midi,+mixer,+mmaux,+dscapture,+dsound,+dsound3d (whoa, that's
>> about 3 times longer than expected! ;)
> Oh - thanks. I already tried WINEDEBUG and wondered that I got no output  
> and
> just realized that my wine was compiled with --disable-debug ... ,-)
> So with a rebuild wine the most obvious hint in the log is:
> warn:mixer:MIX_Open The sound card doesn't support rec level
> Hm ... - might be the ALSA OSS emulation ... this is most probably what
> ViaVoice is missing. However I just noticed the error message is  
> different
> when I use OSS instead of ALSA. With OSS ViaVoice complains:
> "Can not use Audiomixer for sound playback"
> while with ALSA it complains:
> "No active mixers"
> Is it possible that ViaVoice does want to use some Windows Mixer program  
> to
> playback sound?
> The alsa backend seems to have some more problems:
> ALSA lib control.c:739:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL plug:hw:0
> ALSA lib control.c:739:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL plug:hw:1
> Which I think happens since ALSA returns an infinite amount of channels  
> and
> such for the plug:hw:* and wine does use one of thoe values to setup the
> card. When I patch it to use hw.* I can playback audio from Wine and do  
> not
> get the above errors.
> Yours,

More information about the wine-devel mailing list